Bureau Stoel
ndische Nederlanders heten de eerste en best geïntegreerde minder-heidsgroep van Nederland te zijn. Maar het succesverhaal heeft een keerzijde: in veel Indische families werden de Indo-geschiedenis en
-cultuur decennialang doodgezwegen. Asta’s ogen wekt beide tot leven.

Asta’s ogen is het verhaal van een gewone, maar daardoor misschien wel exemplarische familie van Indische Nederlanders, die in 1955 vanuit Soerabaja naar Nederland vertrekt. Terwijl Asta Hoyer in het voormalige Indië een welvarend leven leidde met een groot huis en bediendes, komt ze hier met haar moeder en zeven kinderen terecht in een pension in het Brabantse Oss, een industriestadje waar men op klompen loopt en nog nauwelijks ‘zwarte’ mensen heeft gezien. Van een warm welkom is geen sprake, maar Asta is vastberaden: ze gaan het redden in Nederland. Ze moeten ook wel, want er is geen weg terug.

Asta’s ogen laat zich lezen op drie manieren: als een familiegeschiedenis, als een introductie tot de Indische geschiedenis en cultuur, en als een verhaal over integratie. Een boek over mensen die overspoeld worden door de wereldgeschiedenis en gedwongen keuzes moeten maken. Over tempo doeloe en stille kracht, maar ook over de Japanse bezetting en het gedwongen vertrek; over Nederlandse maatschappelijk werksters die les geven in aardappelschillen; vetkuiven en Indorock, en ‘gemengde’ relaties tussen volbloed Nederlanders en Indischen. Een eerbetoon aan de levenskracht van de eerste generatie Indo’s in Nederland, een testament voor hun nazaten en een wijze les voor iedereen die leeft in de multiculturele samenleving.

Bestel hier Asta's ogen via uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.

Voor vragen of opmerkingen over Asta’s ogen gelieve contact op te nemen met uitgeverij Nijgh & Van Ditmar: 020-5511262, info@nijghenvanditmar.nl.


Disclaimer/Colofon
Op alle teksten en afbeeldingen op deze website berust auteursrecht