
- Uitgever: Uitgeverij Brandt
- Beschikbaar als: Gebonden boek (hardcover) met kleurenkatern
- ISBN: 978 94 92037 74 9
(journalistieke roman)
Mooie en gedetailleerde roman” – Libelle
Catalonië, 1967. Schilder en affichemaker Emilio Vilá opent een museum met eigen werk, dat de kroon op zijn carrière moet worden. Volgens een krant zal Vilá de geschiedenis in gaan als ‘een van de grote hedendaagse Spaanse schilders’, maar het loopt anders. Na zijn dood komt het museum in handen van zijn huishoudster Blanca en raakt het in verval. Vilá en zijn museum worden vergeten.
Als Valentí Dalmau, Blancas kleinzoon, het museum erft, moet hij kiezen tussen verkopen of het museum nieuw leven inblazen. Worstelend met deze keus rijst de vraag: wie was Vilá? De zoektocht naar het antwoord leidt Valentí onder meer naar het feestelijke Parijs van de jaren twintig, de duistere periode van de Spaanse burgeroorlog en de transformatie van dictatoriaal Spanje tot geliefd vakantieland. Maar bovenal ontdekt Valentí hoezeer ambitie en vermeend onrecht een mensenleven kunnen beheersen.
Lees hier in het boek
Pers
– Voorpublicatie in tijdschrift Por Favor
– ‘Artiest uit de tijd van de stomme film’ – Het Parool – deel 1 & deel 2
– ‘Affichekoning Emilio Vilá werd achtervolgd door pech’ – NRC Handelsblad
– ‘El rei del cartell’ – El Punt Avui
– ‘Una novel·la holandesa recupera la vida del pintor llagosterenc Emili Vilà’ – Diari de Girona
– Radio: luister hier naar Eveline Stoel bij Nooit meer slapen (VPRO)
– Radio: luister hier naar Eveline Stoel bij Opium (AvroTros)
– Recensie in De boekenkrant
Leesclubvragen
- Emilio Vilá is een vergeten kunstenaar. Welke oorzaken liggen hieraan ten grondslag?
- De schilder had het gevoel dat hij bewust werd tegengewerkt. Wat denkt u?
- Emilio Vilá spendeerde zijn laatste levensjaren aan het schrijven van zijn (woedende) memoires. Was dit verstandig? Had hij anders kunnen omgaan met zijn frustraties en vermeende vijanden?
- Vilá bevond zich herhaaldelijk op de verkeerde plek op het verkeerde moment. Zo was hij in Frankrijk tijdens de eerste wereldoorlog (terwijl Spanje neutraal bleef) en verhuisde hij in 1935 naar Spanje, waar niet lang daarna de Burgeroorlog uitbrak. Was hij een slachtoffer van de wereldgeschiedenis of had hij andere keuzes kunnen maken?
- De affichekoning schetst de opkomst van het massatoerisme, waaraan Vilá actief hoopte bij te dragen met zijn affiches. Tegenwoordig bezoeken jaarlijks miljoenen buitenlanders de Costa Brava en klagen veel Barcelonezen dat hun stad wordt overspoeld door toeristen. Wat zou Vilá hier volgens u van hebben gevonden? Hoe ziet u de toekomst van het mondiale toerisme?